Thursday, May 14, 2009

Sohvi 2 v

Sohvi täyttää tänään jo 2 vuotta! Aika kuluu kyllä ihan sairaan nopeasti, vastahan Sohvi oli ihan pieni palleroinen. Mutta paljon iloa on Sohvi tuonut meidän elämään näiden parin vuoden aikana ja jotain pientä on jo saavutettukin :)

Tiistaina Sohvikin sitten korkkasi ulkokauden agissa. Mutta ensin oli Juuson vuoro. Juuso oli taas aika holtiton, intoa on niin paljon ja sen kanavoiminen oikeaan juttuun on välillä hieman vaikeaa. Pitkästä aikaa treeneissä mm ilmeni lähdössä varastamista (kisoissakin Juuso varasti...) Siihen on nyt heti puututtava, ettei siitä tule taas ongelmaa. Rata näytti paperilla helpolta, mutta ei se sitä sitten todellisuudessa ollutkaan. Juuson kanssa vaikeutta lisää aina hurja vauhti, jos hyppy menee pitkäksi, niin ongelmissa ollaan jatkossa. Muutamaa kohtaa jouduttiin ottamaan uusiksi, kun ei meinannut Juuso taipua. Haasatavaa oli.

Sohvi vuorollaan sitten taisi osaltaan myös kärsiä siitä ensimmäisen ulkokerran syndroomasta, kun oikein loikkasi puomiltakin kerran. Tätä ei ole tapahtunut aikaisemmin, Sohvilla on aika vahva se kuonokosketus ja tulee matalana kontaktille, mutta mitä lie päässä liikkunut, kun huiteli menemään miten sattuu. Muistutuksen jälkeen kyllä hyvin sitten. Hyvää oli se, että keinu meni loistavasti heti ekalla yrittämällä "ulkohepulista" huolimatta. Mutta hyvä oli päästä ulos treenaamaan edes kerran ennen kisoja.

Eilen oli sitten Selkämaan Katin tokokoulutus. Olin valinnut liikkeiksi, yllätys-yllätys, luoksetulon pysäytyksen ja sitten toiseksi ruudun. Stopeilla aloitettiin kunhan olin selvittänyt mitä on tähän saakka tehty. Fiksuna ihmisenä en ollut tajunnut, että ei minun tarvitse koiraa saada kauemmaksi minusta, voin ihan itsekin liikkua poispäin koirasta ;) Tadaa, ei aina voi kaikkea tajuta... Eli siis treenaamme nyt niin, että paljon toistoja niin, että käsky ja nami lentää samaan aikaan ja sitten välillä voi kokeilla pientä viivettä, mutta pääasiassa samaan aikaan (näitä pitää treenata sittenkin kun koira jo osaa eli kaikissa liikkeissä pentuharjoituksia ja vaan välillä kokeillaan kokonaisena liikkeeä toimiiko) Eli jätetään koira ja peruutetaan pois, kutsutaan (esim nimellä) ja käsky ja nami lentää samalla koiran yli. Samalla itse peruutetaan kauemmas ja taas kun koira lähtee tulemaan kohti sama homma. Tuntui ihan hyvin toimivan. Pitää vaan huolehtia, että heittää namin koiran yli, eikä aina vasemalle tai aina oikealle, ettei koira ala ennakoimaan ja kääntymään vinoon. Sitten pitää myös opettaa takapalkka ( suoria luokesetuloja takapalkan kanssa myös, ettei aina vaan liity pysäytyksiin) Palkkaustapaa on hyvä vaihdella, välillä palkaksi myös pallonheitto. Puun tms kiertoja voi hyödyntää (myös suoria eli ei aina pysäytystä, ettei tule ennakointia) Muutenkin kaikkein luokkien luoksetuloissa pitää treenata kaikkia osia erikseen (eli jätä koira seisomaan ja siitä luoksetulo ja jätä koira seisomaan ja kutsu->pysäytä maahan etc) Tosin mehän ei vielä olla tuota maahanmenoa treenattu lainkaan ja se saakin nyt odottaa hetken.

Toinen liike sitten oli se ruutu. Kokeiltiin kutsuruutua, mitä en ole aiemmin tehnyt. Eli jätin koiran ja menin itse ruutuun kyykkyyn ja kutsuin koiran sinne, palkka minulta. Tässäkin Sohvi lähti tarkistamaan lopuksi, että missä se nami on eli aika vahva on se mielikuva, että siellä on namia alustalla ja siitä siis pitäisi nyt päästä eroon. Tuota toistettiin muutama kerta ja sitten tehtiin niin, että minun piti käydä näyttämässä oikea paikka ruudussa, palata koiran luo ja lähettä koira ruutuun. Sohvi ei vaan kestänyt sitä että taputtelin maata ja hoin ruutua, vaan tuli ruutuun. toisella kertaa sama homma, mutta Kati piti kiinni Sohvista. Hyvin lähti ruutuun ja minä sitten juoksemaan sinne myös, että palkka tulisi minulta, mutta ruudussa. Eli tällä nyt kokeillaan josko se alkaisi paremmin hahmottua. Välillä voi tässäkin heittää palloa palkaksi, mutta parempi olisi jos palkka tulisi aina siellä oikeassa paikassa ja minulta. Pysäyttää ei kuulemma tarvitse, sitten kun koira sen osaa muualla, niin pysähtyy kyllä ruudussakin. Välillä voi kokeilla, mutta pääsääntöisesti treenataan vaan ilman sitä. Ruutuun voi myös kutsua niin, että on itse sen takana ja kutsuu koiraa ja pysäyttää oikealle paikalle. Tai jättää koiran ja itse tulee puoliväliin ja lähettää koiran siitä ruutuun. Vaihtelua vaan pitäisi saada siihenkin :)

Loppuun otettiin vielä paikallamakuu ja luoksepäästävyyskin. Me oltiin Sohvin kanssa siellä päässä, missä treenattiin EVL tyyliin maahanmenot ja sivulle nousut. Ne meni hienosti :) Ei yhtään välittänyt Sohvi muiden käskyistä, jotain ollaan siis ehkä opittukin (vai uskaltaako tätä ääneen sanoakaan...) En mennyt piiloon, mutta olin n. 30 m päässä, kesto 2 minuuttia. Hyvin pysyi, mutta hieman taas pää pyöri, etenkin aluksi, sitten rauhoittui. Vieressä makasi Udo ja toisella puolella Into pää maassa, joten sinällään ei mitään mielenkiintoista ympärillä tapahtunut :) Pitää jatkaa sitä pään maahanlaittamisen treenausta, jos sitä kokeilisi joskus. Muuten sain vinkiksi sen, että koiralle tehtävä, esim nameja maahan ympärille tai kippo eteen jota pikkuhiljaa hilaa kauemmaksi ja lopuksi piiloon mukaan ja voi sitten sinne vapauttaa. Tähän pitää nyt alkaa paneutumaan, että syksymmällä sitten uskaltaisi sinne AVOon.

No comments: